Rezultatele: A cincea etapă din Campionatul Naţional de Karting 2018

11 octombrie 2018
Duminică, 23 septembrie 2018, în or. Grigoriopol a avut loc a cincea etapă din Campionatul Național de Karting. În Grigoriopol se află unicul circuit staţionar de karting din Moldova. Pe acest circuit cu o lungime de 1,080 de metri au loc toate antrenamentele şi majoritatea competiţiilor.

În competiția susținută de partenerii Total Wash și LOREDANTRANS și partenerii media Sporter.md, 999.md și AutoBlog.md, au participat un total de 12 piloți în trei clase:

- Național Mini (copii 9-12 ani)
- Rotax MAX Senior (14+ ani)
- KZ2 (15+ ani)

Cea mai mare intrigă de la ultima etapă s-a desfășurat în clasa Național Mini. A cincea etapă avea să fie decisivă pentru principalii pretendenți la titlu - Mazur Roman și Negruța Mark. Ambii piloți au încins spiritele începând cu calificările înregistrând timpi extrem de apropiați având o diferența de doar 0.015 secunde! După o absență simțitoare pilotul clasei Rotax, Balbiano Edoardo, a revenit în forță cu un record absolut al circuitului din Grigoriopol – 46.336 secunde! Toate rezultatele calificărilor le puteți urmări mai jos.

Calificările

Național Mini

1. Mazur Roman (77) – 51.366 sec.
2. Negruța Mark (17) – 51.381 sec.
3. Mitcovschi Stanislav (15) – 52.430 sec.

KZ2
1. Zabolotico Victor (12) – 47.393 sec.
2. Fedorenco Denis (28) – 47.779 sec.
3. Molocenco Vitalie (5) – 48.677 sec.

Rotax MAX Senior
1. Balbiano Edoardo (1) – 46.336 sec.
2. Podmoghilnîi Artiom (5) – 47.054 sec.
3. Rusanovschi Teodor (7) – 47.173 sec.
4. Gaburici Nichita (4) – 47.862 sec.
5. Noroc Alexandru (34) – 48.946 sec.
6. Raileanu Alexandru (25) – DNS

Cursele clasei Național Mini

Cei mai tineri piloți au luat cu asalt semifinala, care s-a adeverit a fi extrem de încordată. Până pe la mijlocul cursei piloții concurau la distanțe minime între ei. Doar Mitcovschi Stanislav (15), care ocupa ultima poziție, pierdea teren pe porțiunile rapide ale circuitului, dar recupera în curbe, datorită frânării mai eficiente. Totuși, după ce cursa a trecut de ecuator, Stanislav a rămas în urmă, mai cu seamă din cauza unei greșeli, care l-a scos un pic de pe circuit și i-a redus ritmul. În frunte au rămas principalii rivali – Mazur Roman (77), urmat de către Negruța Mark (17), care a avut încercări de atac, dar fără rezultate. Roman a reușit să-și apere iscusit poziția de lider, obținând victoria în semifinală.

Chiar de la începutul finalei Negruța Mark (17) a început să-l atace pe Mazur Roman (77), practic în fiecare curbă! Dar către sfârșitul turului trei, Mark a intrat prea rapid în una din curbe, roata spate a ajuns pe iarbă, în rezultat kartul cu numărul 17 a derapat periculos în fața lui Mitcovschi Stanislav (15). A fost clar, șansele lui Mark de a învinge în finală s-au redus la zero. Pentru că cel mai important rival a fost exclus din ecuație, Roman a reușit să respire ușurat și să finalizeze cursa pe prima poziție, fiind urmat de către Stanislav și Mark, ceva mai în spate.

Astfel a și fost decisă soarta campionatului în clasa Național Mini – campion a devenit Mazur Roman!

Cursele clasei KZ2

În ciuda faptului că la startul curselor din clasa KZ2 au ieșit doar 3 concurenți și era deja cunoscut cine a devenit campion, acesta fiind Fedorenco Denis (28), lupta din clasa karturilor cu cutie de viteză a fost la fel de aprigă și plină de emoții! Fiind rapid în calificări, Zabolotico Victor (12) a accelerat intens la startul semifinalei, dar Denis nu l-a lăsat să plece departe și l-a atacat intensiv pe parcursul primelor ture. Deja în turul trei, Denis a executat o depășire iscusită, surclasându-l pe Victor. Cel din urmă nu a cedat, însă! În următorul tur Victor îl contraatacă pe Denis în cel mai neobișnuit loc – intrând pe interior după cea mai rapidă zonă a circuitului!

Îndată după această depășire Denis și-a dorit să-l atace pe Victor, dar din cauza unei mici greșeli a pierdut în jur de o secundă, pe care a recuperat-o în timp record! Având un ritm rapid, Denis a ajuns în spatele lui Victor după doar trei ture! Atacul decisiv însă, Denis l-a executat în turul 10 cu o manevră fulgerătoare! Astfel Fedorenco Denis (28) și-a menținut poziția de lider până la finele cursei, fiind urmat de Zabolotico Victor (12) și Molocenco Vitalie (5).

Finala a fost mai puțin picantă față de semifinală, însă nici aici nu au lipsit momentele intense. Chiar de la start Fedorenco Denis (28) a reușit să se distanțeze de rivalii săi, lăsându-i mult în spatele său. Peste doar câteva ture ritmul piloților a fost dat peste cap de către un câine, care a ajuns pe pistă creând două situații periculoase în diferite zone ale circuitului! Din cauza acestui incident grupul piloților s-a restrâns, Zabolotico Victor (12) și Molocenco Vitalie (5) ajungând direct în spatele lui Fedorenco Denis (28). Ulterior, din cauza unei greșeli, soldate cu două derapări pe o parte și de alta a circuitului, Molocenco Vitalie (5) a rămas cu mult în spatele rivalilor.

La rândul său Zabolotico Victor (12) a dus o serie de atacuri pe tot restul cursei, însă nu a reușit să-l depășească pe Fedorenco Denis (28), care a obținut victoria absolută precum un campion adevărat!
Cursele clasei Rotax MAX Senior

Cele mai aprige, de această dată, au fost cursele clasei Rotax Max! Chiar dacă campionul acestui an, Raileanu Alexandru (25), nu a reușit să participe din cauza unei defecțiuni la motor, cursele au fost condimentate de către ceilalți piloți, precum Rusanovschi Teodor (7) și alți doi piloți care au lipsit ceva timp din campionat - Podmoghilnîi Artiom (5) și Balbiano Edoardo (1). Edoardo a fost cel care a stabilit recordul circuitului, iar Teodor și Artiom au reușit să-i facă concurență pe măsură.

Startul semifinalei a fost periculos, dar incitant, ținând publicul cu sufletul la gură. O serie de atacuri, schimburi de poziții în rândul liderilor a încins atmosfera primului tur liderul căruia a fost Artiom. În cel de-al doilea tur din cauza unei greșeli de pe traseu a derapat Noroc Alexandru (34). În ultima curbă a aceluiași tur Edoardo preia poziția de lider doar pe o clipă, fiind îndată contraatacat de către Artiom, ambii piloți fiind urmăriți îndeaproape de către Teodor, care aștepta ca cineva din ei să facă o greșeală. Între timp steagurile galbene au încetat să fie fluturate, pentru că Alexandru Noroc (34) a avut norocul de a reveni în cursă. În turul cinci Edoardo preia conducerea cursei, depășindu-l pe Artiom. Către finele turului 7, Podmoghilnîi Artiom (5) a fost depășit și de către Rusanovschi Teodor (7), printr-un atac executat un pic mai dur, având loc un contact, în urma căruia Artiom a fost împins un pic în afara pistei.

Între timp Edoardo a reușit să se distanțeze de rivalii săi, dar peste ceva timp însă, Teodor a reușit să-l ajungă și să-l depășească. Edoardo însă a început să contraatace agresiv, fiind realizată și următoarea depășire. Teodor a contraatacat, iar practic îndată după ce a ieșit în lideri, rivalul său, Edoardo, a ieșit în decor din cauza defecțiunii la motor, fiind nevoit să părăsească cursa cu doar două ture înainte de finiș. Astfel, primul a văzut linia de finiș Rusanovschi Teodor (7), pe locul secund a venit Podmoghilinîi Artiom (5), pe locul trei Gaburici Nichita (4), iar pe patru Noroc Alexandru (34).

Pentru manșa finală, mecanicii lui Balbiano Edoardo (1) au trebuit să repare motorul, unica soluție fiind preluarea unor componente de la motorul lui Edoardo și instalarea acestora pe motorul kartul lui Raileanu Alexandru, care l-a oferit pentru ca Edoardo să poată concura în continuare. Deși a pornit de pe ultima poziție, deja către sfârșitul primului tur Balbiano Edoardo (1) a reușit să urce pe locul trei.

Realizând un atac agresiv asupra lui Podmoghilinîi Artiom (5), Edoardo a ieșit pe poziția secundă în turul patru îndreptându-se după Rusanovschi Teodor (7). Peste doar câteva secunde în decor iese Noroc Alexandru (34), iar după câteva curbe Gaburici Nichita (8) l-a ajuns în spate pe Podmoghilinîi Artiom (5), greșește la frânare și urcă în spatele acestuia! Din fericire piloții nu au pîțit nimic și au continuat cursa.

Edoardo îl ajunseră pe Teodor și-l ataca în fiece curbă, până Teodor nu a greșit, ieșind prea rapid dintr-o curbă și derapând pe iarbă chiar în fața lui Noroc Alexandru (34), care tocmai a fost depășit cu un tur! Alexandru a virat rapid ieșind în decor pentru a evita impactul cu Teodor.

În rezultatul acestui incident, Edoardo a ieșit pe poziția de lider, care a menținut-o până la finiș. La rândul său Teodor s-a coborât de pe prima poziție, pe a treia, în spatele lui Podmoghilinîi Artiom (5). În goană pentru a recupera pozițiile pierdute, Teodor a fost nevoit să părăsească cursa cu doar trei ture până la finele acesteia, cauza fiind lanțul sărit.

Astfel, prima poziție a ocupat-o Balbiano Edoardo (1), pe locul secund s-a clasat Podmoghilinîi Artiom (5), pe locul trei a ajuns Gaburici Nichita (8), iar pe patru a venit Noroc Alexandru (34), care a pierdut 3 ture liderilor cursei, din cauza mai multor ieșiri în decor.

După finalizarea curselor în toate clasele, a avut loc decernarea premiilor, de la care nu au lipsit diplomele, cupele, medaliile și dușul de șampanie!

Campionii anului 2018 din toate cele trei clase au plecat în Kiev la competiții unde vor concura pe complexul sportiv Chaika! Să le urăm succes!

Câștigătorii și premianții celei de-a cincea etapă din Campionatul Național de Karting 2018

Național Mini


1. Mazur Roman (77)
2. Mitcovschi Stanislav (15)
3. Negruța Mark (17)

KZ2

1. Fedorenco Denis (28)
2. Zabolotico Victor (12)
3. Molocenco Vitalie (5)

Rotax MAX Senior


1. Balbiano Edoardo (1)
2. Podmoghilinîi Artiom (5)
3. Rusanovschi Teodor (7)

Comentarii ()

Copyright © 2013-2018 Federaţia de Automobilism din Republica Moldova. Materialele de pe acest web-site pot fi reproduse numai indicând sursa: www.federatia-auto.md